CELOBIOZA – NOVEL FOOD

1 rok temu

Celobioza jest organicznym związkiem chemicznym, dwucukrem, dimerem glukozy, zbudowanym z dwóch cząsteczek glukozy, które połączone są wiązaniem β-1,4-glikozydowym. Jest jednostką strukturalną celulozy, a także produktem jej częściowej hydrolizy. Charakteryzuję się adekwatnościami redukującymi. Jest nieprzyswajalna przez człowieka.

Wniosek o wprowadzenie na rynek w Unii celobiozy jako nowej żywności

28 maja 2020 r. przedsiębiorstwo SAVANNA Ingredients GmbH przedłożyło Komisji wniosek o wprowadzenie na rynek w Unii celobiozy jako nowej żywności. Przedsiębiorstwo wystąpiło o stosowanie celobiozy w pewnej liczbie środków spożywczych przeznaczonych dla ogółu populacji, w tym suplementach żywnościowych przeznaczonych dla ogółu populacji, z wyłączeniem niemowląt i małych dzieci.

Novel food według Komisji Europejskiej definiowana jest jako żywność, która nie była w znacznym stopniu spożywana przez człowieka na terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej przed dniem 15 maja 1997 r. Jest to data, kiedy weszła w życie pierwsza ustawa dotycząca nowej żywności. Żywność zaliczana do tej grupy produktów wchodzi w skład co najmniej jednej z 10 kategorii przedstawionych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności.

Według Komisji Europejskiej „Nowa żywność” musi być:

  • Bezpieczna dla konsumenta;
  • Odpowiednio oznakowana, aby nie wprowadzać konsumenta w błąd;
  • Jeżeli nowa żywność ma zastąpić inną żywność, nie może różnić się w taki sposób, iż konsumpcja nowej żywności byłaby niekorzystna pod względem odżywczym dla konsumenta;

Powyższe warunki są niezbędne przy wprowadzeniu novel food do obrotu handlowego. Za novel food uznaje się żywność, która jest innowacyjna, wyprodukowana przy użyciu nowych technologii i procesów produkcyjnych oraz żywność, która jest spożywana w sposób tradycyjny na terenach poza Unią Europejską.

28 maja 2020 r. przedsiębiorstwo SAVANNA Ingredients GmbH zwróciło się z wnioskiem do Komisji o ochronę danych zastrzeżonych w odniesieniu do danych dotyczących tożsamości, procesu produkcji, składu, genotoksyczności, toksyczności podprzewlekłej i badań z udziałem ludzi.

Następnie 23 września tego samego roku Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności o przeprowadzenie oceny celobiozy jako nowej żywności. 28 września 2022 r. Urząd przyjął opinię dotyczącą bezpieczeństwa celobiozy jako nowej żywności. Uznał, iż celobioza nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia konsumenta w proponowanych dawkach. Dodatkowo Urząd zauważył również, iż jego opinia dotycząca bezpieczeństwa nowej żywności opiera się na danych dotyczących tożsamości, procesu produkcji, składu, genotoksyczności, toksyczności podprzewlekłej i badań z udziałem ludzi, bez których nie mógłby on ocenić nowej żywności i wyciągnąć wniosków. Następnie Komisja zwróciła się do przedsiębiorstwa o uzasadnienie wniosku o ochronę zastrzeżonych danych w odniesieniu do badań. Przedsiębiorca oświadczył, iż w chwili składania wniosku dysponował wyłączne prawo w odniesieniu do badań.

Następnie Komisja oceniła wszystkie informacje dostarczone przez przedsiębiorstwo i uznała, iż jedynie wnioskodawca powinien być upoważniony do wprowadzania celobiozy na rynek Unii w okresie pięciu lat od wejścia w życie rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 2023/943 z dnia 11 maja 2023 r.

Warunki stosowania nowej żywności

Poniżej przedstawiono określone kategorie żywności, a także maksymalne poziomy stosowania celobiozy:

  • Suplementy diety, które przeznaczone są dla ogółu populacji z wyłączeniem niemowląt i małych dzieci- 3 g/ dzień;
  • Mięso suszone, konserwowane w puszkach, surowe peklowane lub przyprawiane, gotowane peklowane lub przyprawianie- 2 g/ 100 g;
  • Kiełbasy świeże surowe, konserwowane lub częściowo konserwowane- 2 g/ 100 g;
  • Specjalności na bazie wątróbki do smarowania- 2 g/ 100 g;
  • Suszone preparaty do przyrządzania pikantnych sosów- 40 g/ 100 g;
  • Słodziki stołowe w postaci proszku- 60 g/ 100 g;
  • Słodziki stołowe w tabletkach- 60 g/ 100 g;

Dodatkowo na etykietach suplementów diety zawierających celobiozę umieszcza się informację, iż te suplementy diety nie powinny być spożywane przez niemowlęta i małe dzieci.

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2023/943 z dnia 11 maja 2023 r. wchodzi w życie z dniem 1 czerwca 2023 r.

AUTORZY:

Piotr Włodawiec – Radca prawny

Anna Pakulska – inżynier technologii żywności

W przypadku pytań, zapraszamy do kontaktu: [email protected]


Przeczytaj również:

Novel food – prawo „nowej żywności”

Owady jadalne

Idź do oryginalnego materiału