Piotr Włodawiec o wyzwaniach dla branży mięsnej

8 miesięcy temu

Spadek konsumpcji wieprzowiny był jednym z gorących tematów, które zostały podjęte podczas VIII Forum Rolników i Agrobiznesu, na którym pojawiliśmy się niedawno w Poznaniu. Wśród ekspertów wypowiadających się w debacie poświęconej hodowli świń udział wziął Piotr Włodawiec, który odniósł się do wyzwań stojących przed całą branżą i konieczności zjednoczenia się rolników w walce z populizmem i ASF.

„Powinniśmy na poziomie krajowym, ale również unijnym, ustanowić definicję bezpieczeństwa żywnościowego, która będzie gwarantowała nam, jako krajowi członkowskiemu, żebyśmy byli samowystarczalni. To trzeba kształtować w taki sposób, by była produkcja zarówno rodzinna, jak i towarowa.”

Zachęcamy do zapoznania się z podsumowaniem panelu eksperckiego, które ukazało się na łamach ostatniego numeru Top Agrar – dostępne jest TUTAJ.

O trendach i konieczności wdrożenia przez branżę mięsną przemyślanych i spójnych działań mec. Włodawiec opowiedział również podczas rozmowy z redaktor Anną Kurek. Z materiałem video mogą się Państwo zapoznać poniżej.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/r3qecEde75I?si=BYaj-K9qUoQIi5cP” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Idź do oryginalnego materiału