Zajadali się nimi kiedyś królowie Polski, a na szlacheckich dworach prześcigano się w pięknym ich dekorowaniu. Chrupiące, ale nie twarde, o delikatnym korzennym aromacie, pięknie ozdobione lukrem. Każdy chyba lubi jeść świąteczne pierniczki, a tym bardziej bawić się w ich dekorowanie. Zobaczcie, jakie ozdoby wykonał Rzecznik Praw Dziecka i jego kulinarna drużyna.
W ubiegłych tygodniach Rzecznik wraz z Panią Babcią i młodymi adeptami sztuki gotowania gotował tradycyjny czerwony barszcz z uszkami oraz piekł zawijany, nadziany bakaliami makowiec.
Święta Bożego Narodzenia już blisko, przyszedł więc czas na wspaniałe, kolorowe pierniczki. Rzecznik z Panią Babcią i młodymi pomocnikami pokazują na filmie kilka sposobów na to, jak dekorować te tradycyjne słodkie przysmaki. A pod filmem znajdziecie przepis, by móc je samemu upiec.
Przepis na aromatyczne pierniki
Porada: Polecamy rozpocząć przygotowania do pieczenia pierników minimum dzień wcześniej. Im dłużej ciasto poleżakuje, tym bardziej aromatyczne i puszyste będą nasze pierniczki.
Co będzie nam potrzebne do przygotowania ciasta:
- mąka – 0,5 kg
- ¾ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 200 g płynnego miodu
- pół szklanki śmietany kwaśnej 18%
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawy: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru; po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry. jeżeli chcesz, możesz skorzystać z gotowej mieszanki przypraw do piernika. Użyj wtedy około 30 g takiego „piernikowego miksu”.
Przyda się również: odrobina mąki do podsypywania, papier do pieczenia, wałek drewniany, foremki do wykrawania pierniczków.
Zaczynamy od wyrobienia ciasta!
- W rondelku umieść masło i płynny miód
- Wsyp wszystkie przyprawy korzenne
- Rondelek postaw na palniku i delikatnie podgrzewaj całość przez kilka minut – aż do całkowitego roztopienia się masła
- Otrzymaną masę dokładnie wymieszaj
- Odstaw rondelek do przestudzenia
- Śmietanę wymieszaj z sodą oczyszczoną
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, miks śmietany i sody oczyszczonej oraz cukier
- Na koniec wlej przestudzony, słodki płyn korzenny. Zawartość rondelka może być ciepła, ale nie gorąca
Tak otrzymane ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie łyżką, przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki ciasto będzie plastyczne i puszyste. Można już wykrawać pierniczki.
- Dłonie oprósz mąką, a z ciasta uformuj niewielkie kule
- Ciasto umieść na stolnicy i rozwałkuj na grubość około 1 cm
- Przy pomocy foremek wycinaj z rozwałkowanych placków pierniczki
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj wycięte pierniczki. Zachowaj między mini spore odległości, ponieważ pierniczki urosną w piekarniku
- Po wycięciu pierwszych pierniczków zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek – aż do wykorzystania całego ciasta
- Każdą partię pierniczków piecz przez 12 minut na środkowym ruszcie w nagrzanym do 170 stopni piekarniku
- Ostudzone ciasteczka udekoruj lukrem, czekoladą i posypkami. Smacznego!