Oświadczenia żywieniowe w Unii Europejskiej są regulowane przez Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. W przypadku cukrów oznacza to, iż producenci mogą stosować określone zwroty tylko wtedy, gdy ich produkty spełniają konkretne wymagania.
Przepisy te mają na celu ochronę konsumentów przed mylącymi informacjami marketingowymi. Wszystkie oświadczenia żywieniowe muszą być poparte dowodami naukowymi oraz spełniać określone warunki dotyczące składu produktu. To oznacza, iż firmy spożywcze nie mogą dowolnie stosować określeń sugerujących zdrowotne korzyści swoich produktów, jeżeli nie spełniają one wyznaczonych norm.
Oświadczenia żywieniowe dotyczące cukrów:
- „Bez dodatku cukrów” – oświadczenie, iż do środka spożywczego nie zostały dodane cukry może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt nie zawiera żadnych dodanych cukrów prostych, dwucukrów ani żadnych innych środków spożywczych zastosowanych ze względu na ich adekwatności słodzące. o ile cukry występują naturalnie w środku spożywczym, na etykiecie powinna się również znaleźć następująca informacja: „ZAWIERA NATURALNIE WYSTĘPUJĄCE CUKRY”.
- „Niska zawartość cukrów” – 0świadczenie, iż środek spożywczy ma niską zawartość cukrów może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 5 g cukrów na 100 g dla produktów stałych lub 2,5 g cukrów na 100 ml dla produktów płynnych.
- „Bez cukrów” – oświadczenie, iż środek spożywczy nie zawiera cukrów może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 0,5 g cukrów na 100 g lub 100 ml.
Oświadczenia żywieniowe pomagają konsumentom dokonywać świadomych wyborów żywieniowych. Warto jednak pamiętać, iż produkty oznaczone jako „bez dodatku cukrów” mogą przez cały czas zawierać naturalnie występujące cukry, a „o obniżonej zawartości cukrów” nie oznacza całkowitego braku cukru. Dlatego zawsze warto czytać etykiety i sprawdzać całkowitą zawartość cukrów w tabeli wartości odżywczych.
Oświadczenia żywieniowe dotyczące cukrów stanowią istotne narzędzie informacyjne, ale wymagają świadomego podejścia ze strony konsumentów. Należy nie tylko zwracać uwagę na same deklaracje, ale także analizować skład produktów, rozróżniać rodzaje cukrów oraz rozumieć ich wpływ na zdrowie.
Świadome podejmowanie decyzji zakupowych i ograniczenie spożycia cukrów dodanych może znacząco poprawić jakość życia i zdrowie. Warto więc wyrobić sobie nawyk dokładnego czytania etykiet i unikania produktów wysoko przetworzonych, które często zawierają ukryte cukry pod różnymi nazwami.
W razie pytań i wątpliwości związanych z powyższą materią zapraszamy do kontaktu z naszym ekspertem, mec. Piotrem Włodawcem: wlodawiec[at]prokurent.com.pl
Autor:
Paweł Buczyński – Inżynier Technologii Żywności