6 grudnia to podwójnie magiczny dzień. Po pierwsze, dostajemy prezenty z okazji Dnia Świętego Mikołaja, biskupa z Miry. A po drugie, chyba większość z nas co roku właśnie tego dnia zaczyna intensywnie myśleć o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia. Dlatego Rzecznik Praw Dziecka wraz z fachową pomocą Pani Babci i młodych adeptów gotowania przygotował filmowe niespodzianki – przepisy na pyszne wigilijne dania. Zaczynamy od tradycyjnego czerwonego barszczu z uszkami.
Wiele osób myśli, iż samemu nie zdoła ugotować smacznego barszczu, o ulepieniu uszek nadzianych kapustą z grzybami nie wspominając. To błąd. Obejrzyjcie zamieszczony poniżej film, a przekonacie się, iż to wcale nie jest aż tak trudne, a w dodatku nie ma lepszej zabawy niż wspólne wałkowanie ciasta, wykrawanie, lepienie i zawijanie małych uszek…
Rzecznik Mikołaj Pawlak razem z kulinarną drużyną nagrał również dwa kolejne filmiki, z których dowiecie się, jak samodzielnie lub z rodziną przygotować świąteczne słodkości – makowiec i pierniczki. Filmy opublikujemy w kolejnych tygodniach na naszej stronie internetowej i na kontach w serwisach społecznościowych.
Przepis na tradycyjny czerwony barszcz z uszkami
Co będzie nam potrzebne:
• wywar warzywny – około 1,5 l
• buraki – około 1 kg
• czosnek – 2 ząbki
• 1 średnia marchew
• 1 mały korzeń pietruszki
• kawałek pora – około 10 cm
• 1 szklanka zakwasu z buraków
• 0,5 szklanki suszonych grzybów
• przyprawy do smaku: ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek
Zaczynamy od wywaru
I. Buraki pokrój w kostkę. Marchew, por, buraczki i pietruszkę włóż do gotującego się bulionu
II. Podczas gotowania barszcz dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i majerankiem wedle uznania
III. Do barszczu dodaj szklankę zakwasu, suszone grzyby i czosnek
IV. Po około 1,5 godziny gotowania na wolnym ogniu odcedź wszystkie składniki z zupy – nie będą już potrzebne. jeżeli lubisz, możesz zostawić część pokrojonych buraków
Zabieramy się za uszka
Do przygotowania ciasta:
• mąka – 2 szklanki
• gorąca woda – 2/3 szklanki
• olej – około 2 łyżek stołowych
• sól – 1/3 płaskiej łyżeczki
Przyda się także: stolnica, wałek, okrągła foremka/szklanka do wykrawania, ściereczka, duży garnek i cedzak.
I. Do miski wsyp mąkę
II. Dodaj sól i olej
III. Wlej wodę i rozpocznij wyrabianie ciasta
IV. Kontynuuj wyrabianie, aż ciasto stanie się miękkie i plastyczne, a składniki dobrze się połączą
V. Gotowe ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw
Do farszu:
• suszone grzyby – około 1 szklanki
• ½ kg ugotowanej kiszonej kapusty
• 1 cebula
• 2-3 łyżki oleju
• pieprz i sól
I. Suszone grzyby namocz i posiekaj
II. Na patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulkę
III. Do ugotowanej i odsączonej kapusty dodaj cebulkę i grzyby
IV. Całość przypraw do smaku pieprzem i solą
V. Tak przygotowany farsz wstaw do lodówki
Wracamy do ciasta
I. Kulę ciasta podziel na dwie części i rozwałkuj na cienko, podsypując obficie stolnicę mąką
II. Z cienkiego, rozwałkowanego placka wykrój kółeczka
III. Do każdego kółeczka nałóż małą łyżeczkę farszu, złóż na pół i zaklej. Następnie sklej ze sobą rogi otrzymanej kieszonki, tak by powstało uszko
IV. Gotowe uszka gotuj w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą
V. Uszka wyłów z garnka po upływie około 2-3 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię
VI. Podaj z gorącym barszczem. Smacznego!