Wybór wysokiej jakości patelni
Na rynku dostępne są patelnie wykonane z rozmaitych surowców. Żeby móc skutecznie dbać o tego typu naczynia, należy dokonać wyboru modeli stworzonych z wysokiej jakości, trwałych materiałów. Ponadto, ważna jest również powłoka, jaką została pokryta patelnia, grubość jej dna oraz kompatybilność z kuchenką, na której będzie użytkowana. Na przykład modele wykonane ze stali nierdzewnej, z powłoką ceramiczną lub granitową są nie tylko trwałe, ale również bezproblemowe w czyszczeniu, co ułatwia utrzymanie ich w dobrej kondycji przez długi czas. Jeśli szukasz modeli, spełniających te kryteria – zestaw patelni Gerlach to strzał w dziesiątkę.
Używanie odpowiednich akcesoriów do gotowania
Dbanie o patelnię to nie tylko jej czyszczenie, ale również stosowanie akcesoriów do gotowania, które nie porysują i nie uszkodzą jej powłoki. Najlepiej zrezygnować z ostrych i twardych przedmiotów, na rzecz drewnianych lub silikonowych narzędzi, które są delikatne dla powierzchni.
Kontrolowanie temperatury podczas smażenia
Jeśli chcesz, aby Twoja patelnia przez długi czas spełniała swoją funkcję jak należy, pamiętaj o tym, aby jej nie przegrzewać. Szczególnie warto wziąć to pod uwagę, jeżeli chodzi o patelnie beztłuszczowe z powłoką nieprzywierającą (https://gerlach.pl/patelnie-beztluszczowe), na których smażenie wymaga użycia niewielkich ilości tłuszczu. Zasada ta dotyczy przede wszystkim modeli stosowanych na kuchenkach gazowych. W tym wypadku każdorazowo warto sprawdzić, czy płomień nie wydostaje się poza krawędź dna naczynia, co pozwoli na uniknięcie przegrzania brzegów i ich ewentualne zniszczenie.
Odpowiednie dobranie metod czyszczenia i suszenia
Poza adekwatnym użytkowaniem naczyń, bardzo istotny jest również sposób ich czyszczenia. Na przykład nowoczesne patelnie od Gerlach, mimo iż trwałe i odporne na uszkodzenia, nie powinny być czyszczone w zmywarce. Dlaczego? Ponieważ w urządzeniu panują specyficzne warunki, które mogłyby je uszkodzić. Wysoka temperatura i ciśnienie, oddziaływanie środków chemicznych czy obecność innych naczyń to duże ryzyko zarysowania ich powierzchni, a co za tym idzie – utraty unikatowych adekwatności. Aby tego uniknąć, najlepiej wybrać tradycyjne metody czyszczenia patelni, z zastosowaniem miękkiej ściereczki i delikatnego płynu do naczyń. Zdecydowanie warto zrezygnować również z ostrych zmywaków, które wiele osób stosuje w celu doczyszczenia zaschniętej czy przypalonej powierzchni. Wraz z uporczywym zabrudzeniem, odejść może również delikatna powłoka z naczynia, ulegając w konsekwencji trwałym uszkodzeniom. Po umyciu naczyń przychodzi czas na ich osuszenie. Do pozbycia się resztek wody najlepiej wykorzystać miękką, suchą ściereczkę lub ręcznik papierowy.
Jak prawidłowo przechowywać patelnie?
Ostatnim, równie ważnym elementem, składającym się na proces prawidłowego dbania o patelnie, jest ich odpowiednie przechowywanie. Powinny być umiejscowione w suchym miejscu, najlepiej z dala od innych naczyń. Jeśli w szafce brakuje miejsca na zapewnienie patelniom dostatecznej przestrzeni, należy układać je jedna na drugiej, z zastosowaniem odpowiedniej ochrony. W tym celu warto posłużyć się miękkimi ściereczkami lub ręcznikiem papierowym, układanymi pomiędzy naczyniami, aby uniknąć uszkodzeń i zadrapań powłok.
Dzięki zastosowaniu metod opisanych w tym artykule, należycie zadbasz o swoje patelnie, znacząco wydłużając ich żywotność. jeżeli jednak już doszło do uszkodzeń naczyń, rozważ ich wymianę. Wszelkiego rodzaju zarysowania i zadrapania mogą nie tylko znacząco obniżyć komfort gotowania, ale również negatywnie wpłynąć na jego bezpieczeństwo.
Artykuł sponsorowany- reklamodawca gerlach.pl