Pracodawcy, którzy finansują posiłki swoich pracowników, mogą już korzystać z pozytywnych zmian, które weszły w życie 1 września[1]. Nie powinni jednak zapominać o związanych z tym ryzykach.
Kwota zwolnienia wzrosła o połowę
Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe nie obejmuje wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków – do kwoty nieprzekraczającej 450 zł miesięcznie. Motywacją do podniesienia wcześniejszej kwoty (300 zł) były bez wątpienia rosnące ceny posiłków.
Przedsiębiorstwa mogą liczyć na oszczędność do 1051 zł dla pracodawcy i 1075 zł dla pracownika w skali roku.
Bony, talony, kupony i karty przedpłacone
Kwota zwolnienia to nie jedyna zmiana, która powinna zainteresować przedsiębiorców.
Nowe przepisy umożliwiają wyłączenie z podstawy wymiaru składek nie tylko wartości posiłków, ale także wartości bonów, talonów, kuponów i kart przedpłaconych uprawniających do nabycia posiłków w placówkach gastronomicznych lub handlowych.
Wydaje się, iż to efekt długo wyczekiwanego dostosowania przepisów do obecnych realiów. Od dawna praktyczniejszą i pożądaną opcją – zamiast obiadu w pracowniczej stołówce – jest bon lub karta, które umożliwiają zakup preferowanego posiłku na „koszt” firmy np. w sieci handlowej.
Problem praktyczny z kartami lunchowymi – co na to ZUS?
Mimo iż przepis „otwiera się” na placówki handlowe, to przez cały czas skorzystanie z wyłączenia jest możliwe tylko w przypadku nabycia posiłków.
Szczególną ostrożność zalecamy w przypadku kart przedpłaconych. Do tej pory takie karty były przeważnie niekorzystnie oceniane przez ZUS pod kątem oskładkowania, ze względu na możliwość zakupu przez pracowników w placówkach handlowych towarów innych niż posiłki. W takim przypadku konieczne byłoby wpłacenie zaległych składek oraz (potencjalnie) dodatkowej opłaty i grzywny.
Okiem ekspertów
W naszej ocenie zmianie przepisu powinno towarzyszyć uelastycznienie podejścia organów. Mając jednak na względzie dotychczasowe stanowisko, pracodawcy decydujący się na wprowadzenie kart przedpłaconych powinni podjąć działania minimalizujące ryzyko ich nieprawidłowego wykorzystania, w tym w ramach uzgodnień z dostawcami oraz komunikacji z pracownikami.
W razie dodatkowych pytań, zapraszamy do kontaktu z autorką.
[1] Przepisy zmieniające rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18.12.1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.