Śledzie i szproty na talerzach, a nie w paszach – badania naukowców ZUT

4 godzin temu

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (ZUT) podejmują kroki, aby ryby z Bałtyku, takie jak śledź i szprot, bogate w cenne wartości odżywcze, częściej trafiały na nasze stoły, zamiast być przerabiane na pasze. Projekt „Re-Blue – Efektywna produkcja niebieskiej żywności z małych, niedostatecznie wykorzystywanych gatunków ryb pelagicznych”, ma na celu rozwój nowoczesnych, ekologicznych metod przetwarzania tych ryb, które dotychczas są niedoceniane ze względu na ich małe rozmiary.

Innowacyjne technologie w służbie rybołówstwa

Zespół naukowców pod kierownictwem prof. Mariusza Szymczaka z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT pracuje nad metodami przetwarzania śledzi i szprotów, które pozwolą zachować ich walory odżywcze. Jednym z kluczowych aspektów projektu jest opracowanie technologii szybszego i bardziej efektywnego marynowania ryb, które poprawi ich smak i wydłuży okres przechowywania. W innowacyjnym procesie naukowcy zastosują m.in. ultradźwięki oraz indukowane pole magnetyczne, a także enzymy rybne pozyskiwane przy użyciu autorskich metod.

„Zastosujemy metody łagodne, metody fizyczne, które nie wpływają toksycznie na surowiec. Będziemy stosować ultradźwięki, zmienne pole magnetyczne, które przyspieszają reakcje enzymatyczne wykorzystywane do dojrzewania mięsa, do powstawania wyjątkowych cech sensorycznych.” – podkreślił prof. Mariusz Szymczak

Śledzie i szproty są bogatym źródłem białka, którego produkcja ma jeden z najniższych wskaźników obciążenia środowiska naturalnego. Z tego powodu ryby te stanowią niezwykle wartościową alternatywę dla mięsa czerwonego, którego spożycie, według raportu „The Guardian”, mogłoby zmniejszyć śmiertelność o 750 tysięcy osób rocznie.

Międzynarodowa kooperacja dla lepszego przetwórstwa ryb

Projekt RE-BLUE, który rozpoczął się 1 czerwca tego roku, to wynik współpracy nie tylko polskich naukowców, ale również specjalistów z zagranicy. Szwedzcy badacze pracują nad opracowaniem innowacyjnej linii do cięcia filetowania małych ryb, natomiast Duńczycy zajmują się metodami szybkiej i efektywnej produkcji przypraw i sosów na bazie śledzi i szprotów. Dzięki współpracy międzynarodowej projekt ma szansę przynieść znaczące zmiany w branży rybnej, zwłaszcza w obszarze zrównoważonego przetwórstwa ryb z Bałtyku.

Zespół badawczy i nadzór nad bezpieczeństwem produktów

W skład zespołu badawczego ZUT wchodzą, obok prof. Mariusza Szymczaka, dr hab. inż. Agata Witczak, prof. ZUT oraz mgr inż. Patryk Kamiński. Badania nad bezpieczeństwem toksykologicznym surowców i gotowych produktów prowadzone będą pod nadzorem dr hab. Agaty Witczak, która razem z zespołem zadba o to, aby przetworzone ryby spełniały wszystkie normy jakościowe i zdrowotne.

Projekt RE-BLUE potrwa trzy lata i zapowiada się na przełomowy krok w kierunku efektywnej i ekologicznej produkcji rybnej. Dzięki nowym technologiom, śledzie i szproty mają szansę stać się bardziej dostępnymi i atrakcyjnymi produktami na rynku spożywczym, a nie tylko surowcem dla przemysłu paszowego.

W przyszłości, dzięki tym badaniom, możemy liczyć na to, iż zdrowe, niskoemisyjne białko z małych ryb Bałtyku stanie się ważnym elementem naszej diety, co przyniesie korzyści zarówno konsumentom, jak i środowisku naturalnemu. Projekt finansowany jest przez Unię Europejską w kwocie 957 500 złotych.

Źródło: Polska Morska Fot.: ZUT Szczecin

Idź do oryginalnego materiału