Gdyńska uczelnia stawia na regionalne innowacje wodne. Powstanie nowy ekosystem EIT Water

7 godzin temu

Uniwersytet Morski w Gdyni rozpoczął prace nad stworzeniem regionalnego ekosystemu innowacji, który skupi się na zagadnieniach związanych z wodą, gospodarką morską i technologią. Inicjatywa ta wpisuje się w przygotowania do konkursu ogłoszonego przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT).

Gdynia, jako miasto portowe jest idealnym środowiskiem do rozwoju projektów, które łączą naukę, edukację oraz biznes. Celem programu jest powołanie nowej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji – EIT Water. W budowie ekosystemu biorą udział eksperci, naukowcy i przedstawiciele 12 firm związanych z branżą morską i wodną. Obok UMG w inicjatywę zaangażowana jest także Gdańska Fundacja Przedsiębiorczości Inkubator Starter. Wesprze uczelnię kompetencjami z zakresu innowacyjności i rozwoju młodych firm.

Spotkanie prezentujące projekt zainaugurował rektor UMG prof. Adam Weintrit. Koncept przedstawił prorektor ds. umiędzynarodowienia prof. Tomasz Tarasiuk. Eksperci z uczelni wskazali na znaczenie międzysektorowej współpracy jako klucza do tworzenia innowacji. Podkreślono także rolę regionalnego ośrodka jako miejsca łączącego ludzi, pomysły i infrastrukturę, z którego korzystać będą naukowcy, start-upy i firmy.

W spotkaniu udział wzięli również goście z zagranicy dr Yekaterina Astaflyeva z Niemieckiego Związku Badań Morskich oraz Andrea Magugliani z Uniwersytetu w Bergen. Przedstawili oni wizję współpracy międzynarodowej oraz mechanizmy wsparcia dla projektów innowacyjnych. Mogą one znacząco wpłynąć na rozwój regionu i zwiększyć widoczność polskich partnerów w Europie.

Uniwersytet Morski w Gdyni to centrum edukacji i innowacji w kręgu uczelni morskich. Łączy tradycję z nowoczesnością. Oferuje kształcenie na najwyższym poziomie oraz aktywnie uczestniczy w badaniach naukowych i projektach międzynarodowych. Dziś UMG to nie tylko ośrodek akademicki, ale również aktywny gracz w tworzeniu innowacji i wspieraniu rozwoju gospodarki morskiej.

fot. UMG, Martyna Kidoń-Gustawska

Idź do oryginalnego materiału